Klasszikus filmek minden mennyiségben!

KLASSZikusok

A Star Is Born 4.0

2018. október 28. - KLASSZikusok

Az elmúlt hetekben került mozikba Lady Gaga és Bradley Cooper főszereplésével a Star Is Born című zenés film. Több szempontból is különleges alkotásról beszélünk: Bradley Cooper első rendezése, Lady Gaga első nagyjátékfilmes főszerepe. A történetet viszont már korábban három különböző alkalommal is feldolgozták.

star_is_born_2.png

Az eredeti (Janet Gaynor és Fredric March)

1937-ben William A. Wellman rendezésében jelent meg az A Star Is Born filmdráma. A történet középpontjában egy fiatal, feltörekvő színésznő, Esther Blodgett (Janet Gaynor) áll, akinek egy idősödő színész, Norman Maine (Fredric March) segít beindítani a karrierjét. Esther nagymamája támogatásával Hollywoodba költözik, hogy valóra váltsa álmát. Az áttörés azonban várat magára, addig is pincérként dolgozik. Így kerül egy filmes partira, ahol találkozik Norman Maine-nel. Megismerkednek, szerelem bontakozik ki közöttük, Norman közbenjárásával Esther főszerepet kap Norman legújabb filmjében. Közös produkciójuk hatalmas sikereket ér el, mindenki megismeri és megszereti Esthert, miközben Normanról kezdenek elfeledkezni az emberek. Emellett a férfi alkoholproblémái is a felszínre törnek. Esther hajlandó lenne feláldozni a karrierjét, hogy segítsen Normannek visszatalálni a helyes útra, azonban a férfi nem szeretné, hogy felesége lemondjon arról, amit a legjobban szeret. Így végül inkább megöli magát, Esther pedig nagymamája tanácsára visszatér a filmezéshez.

 1937.jpg

Forrás: imdb.com

A film hatalmas sikernek örvendett, mind a közönség, mind a szakma körében. Hét Oscar-díjra jelölték, abból egyet, a legjobb eredeti történet kategóriában sikerült nyernie. További érdekesség, hogy ez az első színes film, amelyet legjobb film kategóriában jelöltek Oscarra.

Rendező: William A. Wellman
Producer: David O. Selznick
Forgatókönyvírok: Alan Campbell, Robert Carson, Dorothy Campbell, William A. Wellman

Az első musical (Judy Garland és James Mason)

Az 1954-es változat az első, amely már musical. Az alaptörténet megegyezik az előzőével, Esther, egy feltörekvő sztár, találkozik Normannel, egy már kiöregedni kezdő színésszel, aki segít elindítani a lány karrierjét, miközben egymásba szeretnek. A lány nagyobbnál nagyobb sikereket ér el, miközben a férfinek egyre kevesebb munkája van, és természetesen az alkoholizmus szintén visszaköszön itt is.

Ennek ellenére több különbség is felfedezhető a két film között. A legfontosabb talán, hogy Esther ebben a feldogozásban énekesnő szeretne lenni, Norman viszont meggyőzi, hogy inkább színésznő legyen. A kitörést jelentő film egy musical, így Esther nem teljesen szakadt el a kezdeti álmától. A két szereplő találkozása is máshogy zajlott: Esther fellépett a zenekarával egy koncerten, ahol Norman is ott volt, részegen. Önkívületlen állapotban felmászott a színpadra, megzavarva ezzel a koncertet. A fellépés után megkereste Esthert, hogy bocsánatot kérjen tőle.

1954.jpg

Forrás: alternateending.com

Norman elhívja Esthert egy forgatásra, azonban a férfi megbetegszik, és már nem tud szólni időben a lánynak, hogy elmarad a felvétel. Esther azt hiszi, hogy Norman hazudott neki, de ott marad Los Angelesben, és egyedül akar befutni. Kezdetben reklámokban kap szerepet, Norman az egyikből felismeri, és így újra meg tudja találni, hogy még egyszer bocsánatot kérjen tőle.

Norman az egész szakma előtt kellemetlen helyzetbe hozza Esthert, mikor a musicalért kapott Oscardíj-átadón részegen jelenik meg, és egy kisebb felfordulást okoz. Innentől kezdve a történet ugyanaz, Esther hajlandó lenne feláldozni a karrierjét a férje gyúgyulásáért, azonban Norman rájön, hogy erre nem kényszerítheti a feleségét, így megöli magát. Esther sokáig elzárkózik a külvilág elől, végül a régi zenekarából az egyik barátja meggyőzi, hogy vissza kell térnie az énekléshez.

Rendező: George Cukor
Producer: Sidney Luft
Forgatókönyvíró: Moss Hart

 

A rockzenész (Barbra Streisand és Kris Kristofferson)

John, a sikeres rockzenész és alkoholista. Estherrel egy bárban ismerkedik meg, ahol verekedés tör ki miatta. Estherrel sikerül elszökniük, a férfi meghívja egyik koncertjére köszönetképpen. A fellépés katasztrófális véget ér, a férfi balesetet szenved, és kórházba kerül. John és Esther egy véletlen folyamán újra találkoznak, a férfi meghívja a lakásába a lányt, ahol Esther megmutatja a tehetségét. A következő koncerten John felhívja magával Esthert a színpadra, ahol nagy sikert arat. Összeházasodnak, a férfia továbbra is iszik, miközben Esther felépíti a karrierjét, és széles körben ismert lesz. A lányt ebben a feldolgozásban Grammy-díjra jelölik. A díjátadón John megint részeg, és kínos helyzetbe hozza Esthert.

1976.jpg

Forrás: azcentral.com

Az egyik nagy különbség, hogy John megcsalja Esthert egy újságírónővel, aki a nőt akarja meginterjúvolni igazából. A pár megpróbál visszatérni a boldogsághoz, elköltöznek vidékre, ahol a legszebb napjaikat töltötték együtt. Egy nap, mikor John autóba ül, Esther zenéjét hallgatja, balesetet szenved és meghal. Esther következő koncertjén John egyik dalát adja elő, a karrierje pedig folytatódik tovább.

Rendező: Frank Pierson
Producer: Jon Peters
Forgatókönyvíró: Frank Pierson, John Gregory Dunne, Joan Didion

Csillag születik (Lady Gaga és Bradley Cooper)

Bradley Cooper rendezői debütálása. Jackson Maine, rocksztár és Ally, feltörekvő énekes. Egy bárban találkoznak, ahol Ally lép fel. Jackson drog- és alkoholproblémával küzd. A férfit lenyűgözi Ally hangja és tehetsége, ezért elhívja magával egy koncertre, ahol közösen elénekelik a lány egyik számát. Egymásba szeretnek, összeházasodnak, Jackson egyre jobban lecsúszik, Ally egyre sikeresebb lesz. A férfi elvonóra is hajlandó bevonulni azután, hogy tönkretette Ally beszédét a Grammydíj-átadón, ahol nemcsak kellemetlen helyzetbe hozta a lányt, hanem a karrierjét is majdnem tönkretette. Úgy tűnik, hogy Jacksonnak sikerült leküzdenie a betegségét, hazatér Ally-hez, aki lemondja az európai turnéját, hogy minél több időt tudjon eltölteni a férjével. Jackson megígéri, hogy ott lesz Ally utolsó koncertjén, ahol együtt előadják az első közös dalukat. A lány menedzsere titokban felkeresi Jacksont, és megmondja neki, hogy rossz hatással van a lányra, ha nem vigyáz, akkor rá fog menni a kapcsolatukra Ally karrierje. Jackson elindul a koncertre, azonban nem bírja ki, tablettákat vesz be. Rájön, hogy ez így nem mehet tovább, számára már nincsen kiút, azonban Ally karrierjét még megmentheti, így felakasztja magát. Ally teljesen összetör, a legjobb barátja azonban rábeszéli, hogy nem adhatja fel az éneklést. Jackson búcsúztatásán elénekli a férfi utolsó dalát, amelyet kettejükről írt.

2018.png

Forrás: hollywoodreporter.com

A film producere Clint Eastwood a női főszerepre eredetileg Beyoncé-t szerette volna felkérni, azonban ő visszalépett a filmtől. A férfi főszerep kapcsán felmerült Johnny Depp és Tom Cruise neve is. Végül bejelentették, hogy Bradley Cooper nemcsak rendezője, hanem főszereplője is lesz a filmnek, partnere pedig végül Lady Gaga lett. További érdekesség, hogy a film gyártási munkálatai Gaga 2017-es Coachella fellépésen indultak el.

szerző: Sinkovicz Anita

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr3514328317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása