Klasszikus filmek minden mennyiségben!

KLASSZikusok

Érdekességek Julie Andrews életéről

2018. november 13. - KLASSZikusok

Mary Poppins, Maria von Trapp, Clarisse. Talán ez a három szerep jut először az eszünkbe, ha meghalljuk Julie Andrews nevét. Valaki a szigorú, de csodálatos nevelőnővel, valaki a méltóságteljes és vajszívű királynővel azonosítja, valaki viszont másodpercek alatt felsorolja a kedvenc dolgait. Andrews élete azonban nem volt mindig annyira mesébe illő, mint a karaktereié.

gettyimages-2351449.jpg

forrás: independent.co.uk/

 

1. A nem szokványos gyerekkor

Julie Andrews édesanyja, Barbara Ward Wells elhagyta férjét Ted Wellst, egy előadóért, Ted Andrewsért. A férfival együtt az egész család útra kelt, és turnéztak szerte az országban. Julie-nak korán hozzá kellett szoknia az esti fellépésekhez, valamint tehetségével annyira kitűnt a többiek közül, hogy hamarosan ő tartotta el az egész családot. Erre még az is rátett, hogy nevelőapja erőszakos és alkoholista volt.

Julie mindig is Ted Wellst tartotta az apjának, aki mindig kedvesen bánt vele és a testvérei. Azonban 1949-ben, amikor egy közeli ismerős házában adott koncertet, találkozott egy titokzatos férfival, akivel hamar megtalálták a közös kapcsot, és úgy érezte, hogy valamilyen kapocs van közöttük. Később, anyja bevallotta, hogy az a férfi az igazi édesapja.

Andrews így vélekedik erről a memoárjában:

Ez nem változtatott a tényen, hogy azt a férfit szeretem, aki felnevelt...mindig is őt fogom az édesapámnak tartani. Őt szerettem.

she-survived-an-abusive-childhood-14988557201.jpg

forrás: filmezzunk.hu

 

2. Az eredeti My Fair Lady

Andrewsnak sikerült kitörni a nehéz gyerekkorából, és 19 évesen csatlakozott egy színházi társulathoz, amellyel közösen elkészítették a The Boy Friend musicalt a Broadwayen. Ezután egyenes út vezetett a sikerig: ő játszotta a My Fair Lady főszerepét, Eliza Dooliztle-t. Andrews elmondása alapján ennek az előadásnak köszönhetően tanulta ki a szakmát. Igazi kihívásként jellemezte ezt az időszakot. A nagy közönségsikernek örvendő musicalt meg akarták filmesíteni, mindenki, köztük Andrews is, arra számított, hogy a filmvásznon is ő játssza majd Elizát. Később kiderült, a producerek és a stúdió egy már híres színésznőt szántak a szerepre, így kapta azt meg végül Audrey Hepburn.

julie-andrews-in-mfl1.jpg

forrás: filmezzunk.hu

3. Mary Poppins

Andrews ezután a Camelot musicalben játszott estéről estére. Az egyik előadás után felkereste Walt Disney, hogy személyesen ajánlja fel Julie-nak a Mary Poppins címszövegét.

Mesélt nekem Mary Poppinsról és megkérdezte, hogy lenne-e kedvem elmenni Hollywoodba, hogy megnézzem a rajzokat és a már elkészült dalokat.

 

- nyilatkozta Andrews a Hollywood Reporternek.

Andrews ekkor már három hónapos terhes volt, így erre hivatkozva visszautasította az ajánlatot. Walt Disney mindössze annyit válaszolt:

Rendben van, akkor várunk.

És ki lehetett volna jobb az ikonikus nevelőnő szerepében, mint Julie Andrews?

Az alakításáért egy Golden Globe és egy Oscar-díjjal jutalmazták.

4. A muzsika hangja

Következő nagy filmes sikere az 1965-ben készült A muzsika hangja. Maria szerepére olyan híres színésznőkkel versenyzett, mint Doris Day és Grace Kelly. Andrews így írta le az élményt:

Akkoriban ő [Doris Day] volt az egyik legnagyobb sztár, aki énekelni is tudott. Mekkora szerencsém volt?

 

Andrews elmondása szerint két kedvenc jelenete volt a filmben. Az egyik, Maria és a Kapitány osztrák néptánc-jelenete, a másik pedig amikor a Kapitány megkéri Mariát, hogy maradjon a családdal.

67531_16_14_fulh2016.jpg

forrás: hollywoodreporter.com

 

5. Majdnem elvesztette az énekhangját

1997-ben Andrewst műteni kellett, és ami egy rutinműtétnek indult, végzetes következményekkel járt. A beavatkozás előtt négy oktávot is ki tudott énekelni, azonban orvosi műhiba miatt ma már nem képes erre. Andrews beperelte a műtétet elvégző orvost, valamint rehabilitációs klinikára járt. A hangja elvesztése nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is megviselte. Azonban nem hagyta magát, kitartott és kifejlesztett magának egy új technikát, amivel ma már jól elboldogul és tud énekelni, ha arra kerül sor.

Nagyjából öt alsó hangot tudok énekelni és ezekre építeni...a Rex Harrison beszéd-ének hangot is használom. Sokat narrálok, meséket mondok el.

 

A műtét utáni első alkalom, amikor közönség előtt énekelt a Neveletlen hercegnő 2. forgatásán volt.

 

forrás: https://www.thelist.com/73049/fascinating-untold-life-julie-andrews/

szerző: Sinkovicz Anita

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr2914371173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása