Klasszikus filmek minden mennyiségben!

KLASSZikusok

4 + 1 klasszikus a színházban

2018. október 28. - KLASSZikusok

Egy klasszikus filmre nem csupán poros, avítt dologként lehet gondolni. Szinte mindegyikük egyetemes történeteket mesél el, amelyek - ha mai köntösbe helyezzük őket - ugyanúgy megállják a helyüket a 21. században. És nemcsak a filmvásznon, hanem a színpadon is.

boritokep1.jpg

Forrás: deszkavizio.hu és filmtekercs.hu

Az alábbiakban 4+1 olyan ma is repertoáron lévő előadást mutatunk be, amelyek klasszikus filmek feldolgozásai.

 

1. Liliomfi (r. Ifjabb Vidnyánszky Attila)

 

lili.jpg

forrás: szinhaz.hu

Szigligeti Ede leghíresebb komédiája a Budaörsi Latinovits Színházban látható. Az előadást 2015-ben mutatta be az akkor még egyetemistákból álló csapat. A történet Makk Károly filmjén alapszik, azonban a díszlet, a jelmezek, a szóhasználat teljes egészében a mai fiatalságot igyekszik megszólítani. És habár ezeket a külsőségeket felcserélték az alkotók, a történet mondanivalóját nem módosították, csupán úgy fogalmaznak, ahogy azt a 21. század megköveteli. De a szerelem, a színház és a színészet szeretete örök. Ez az, ami őket foglalkoztatja.

 

 

2. Óz, a csodák csodája (r. Marton László)

 

image001.jpg

forrás: artnews.hu

Eredetileg 1939-ben mutatták be Judy Garland főszereplésével az Óz, a csodák csodáját. Dorothy és Toto kalandját a tengerentúlon és nálunk is minden kisgyerek ismeri. A Vígszínház előadásában Szilágyi Csengét láthatjuk Dorothyként, ahogy Totoval, a Madárijesztővel, a Bádogemberrel és az Oroszlánnal útra kel, hogy megtalálják a híres Ózt.

3. Elfújta a szél (r. Somogyi Szilárd)

 

edv_3052.jpg

forrás: operett.hu

A Budapesti Operettszínház 2013-ban mutatta be Margaret Mitchell regényének színpadi változatát. Több jelenet is megidézi az 1939-es klasszikus filmet. Vágó Zsuzsi és Gubik Petra az előadás Scarlettjeinek több jelmeze is azonos Vivien Leigh lélegzetelállító filmbeli ruháival. A budapesti teátrumban a szemünk előtt elevenedik meg a 19. század Amerikája, a háborúval, a nehézségekkel és a küzdéssel együtt.

4. Tóték (r. Mácsai Pál)

 

3ttk.jpg

forrás: orkenyszinhaz.hu

A Tóték Örkény István azonos című regényének színpadi változata, de ahogy azt korábbi cikkünkben is bemutattuk, 1969-ben Isten hozta, Őrnagy úr! címmel film is készült belőle. Az Örkény István Színház előadása igazán különleges narratív technikával dolgozik. Maguk a szereplők néha mesélőként is funkcionálnak, így pontosan megtudhatjuk egy-egy gondolatukat. Az előadás hűen tükrözi Örkény groteszk világát.

 

4+1. A diktátor (r. Eszenyi Enikő)

 

1920.jpg

forrás: fidelio.hu

Magyarországon legelőször a Vígszínház kapott engedélyt a Charlie Chaplin klasszikusának színpadra állítására. A jelmezek és a díszletek megidézik Chaplin világát, A főszereplő ifj. Vidnyánszky Attila a borbély és a diktátor kettős szerepében látható. A színpadi változat elkészítéséhez nem csupán A diktátort használták fel, hanem Chaplin több alkotásából is átvettek egy-egy elhíresült jelenetet, gondolatiságot.

 

szerző: Sinkovicz Anita

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr5014328783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása