Klasszikus filmek minden mennyiségben!

KLASSZikusok

Eltűnt magyar filmek nyomában

Mi lesz a klasszikus magyar filmek jövője?

2018. október 15. - KLASSZikusok

Az idősebb generáció még őrzi számos magyar klasszikus emlékét, életérzését, színészeit és történetét. Ugyanakkor ezek a filmek egy lassan elhalványuló emlékké alakulnak át, hiába őrzi néhány megsárgult újság a film címét, és hiába keressük meg a Magyar Nemzeti Filmarchívum poros polcain a forgatókönyvet. Rengeteg magyar alkotás nyomtalanul eltűnt.

naszut.jpg

 forrás: https://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/regi_filmek_nagy_generacioja

 

Az 1950-es években született meg a gondolat arra, hogy a magyar filmeket komolyan meg kell őrizni az utókor számára. A Magyar Filmintézet 1957-es megalakulásával, mint a nemzeti filmgyűjtemény ápolója és őrzője, folyamatosan keresi és restaurálja az eltűnt kópiákat. Ez a folyamat a mai napig folyamatosan tart. Az elmúlt években több mint harminc olyan magyar alkotás került az intézet birtokába, amelyet rég elveszettnek hittek. Külön öröm volt számukra, hogy ezek közül az alkotások közül, öt 1930 előtti némafilm. A legtöbb filmet újsághirdetések és felhívások eredményeképp Európai filmarchívumokból szerzik meg, de külföldön élő magyarok is fontosnak tekintették ezeknek a filmeknek a megőrzését, és az évek során elküldték Magyarországra az otthonaikban őrzött kópiákat. Így került elő például a Csókolj meg édes, Az elkésett levél, Toroczkói menyasszony és a Falusi lakodalom című film. 

A hazakerült filmek többsége tűz- és robbanásveszélyes nitro nyersanyagon maradt fenn. Ezeket a filmeket biztonsági nyersanyagra kell átmásolni, még mielőtt megindulna a nitro filmeket fenyegető bomlási folyamat. A filmszalag fizikai sérüléseinek javítása és letisztítása után kerülhet sor a biztonsági másolatok elkészítésére. A karcok gyengítését folyadék alatti kopírozással lehet elérni. Gyakran jelent gondot a kopírozásnál a filmek zsugorodottsága, ami elsősorban a film hangját veszélyezteti. Ennek a problémának a megoldását szolgálja egy helyi találmány, egy speciális hangcsíkrögzítő berendezés. Egy viszonylag jó állapotban lévő kópiának a restaurálása kb. nyolcszázezer forintot tesz ki. Viszont ha az adott film rendkívül rossz állapotban kerül az intézetbe, annak megmentése elérheti a másfél két millió forintot is. 
Forrás: https://filmkultura.hu/regi/articles/prints/wake.hu.html

Sajnos azonban a filmtöredékek nagy része olyan rossz állapotban van, hogy restaurálásuk nem lehetséges, vagy csak egyszerűen sosem kerülnek elő. Mindössze csak egy-egy rövidebb részlet az, amit a közönség ezekből az alkotásokból megtekinthet. A poros padlásokon és nedves pincéken ezek a kópiák - a régi, öreg filmtekercs anyaga miatt - nagyon rövid időn belül bomlásnak indulnak és bepenészesednek. Nagyon sok alkotás emiatt szenvedett helyrehozhatatlan károkat. 

szeleczky.jpg

forrás: http://mandarchiv.hu/cikk/4008/Kuzdelmes_elet_negy_felvonasban 

 

A klasszikus magyar filmek megőrzése fontos feladat. A filmintézet célja, hogy minél kevesebb magyar alkotás jusson az eltűnés vagy helyrehozhatatlanság sorsára. Ezek a filmek megmutatják az utókornak a magyar filmtörténet útjának elindulását, első színészgenerációját, az akkori életet, életérzést és még sok minden mást. A Magyar Filmintézet megállíthatatlanul, folyamatosan gyűjti ezeket a filmeket. Vajon előkerülnek még kópiák a jövőben is? 

 

Forrás: Balogh Gyöngyi: Magyar filmek nyomában (https://filmkultura.hu/regi/articles/prints/wake.hu.html)

szerző: Kolba Gergely 

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr914302179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása