Klasszikus filmek minden mennyiségben!

KLASSZikusok

A 20. század legmeghatóbb esküvője

Hollywood szupersztárjából Monacó hercegnője

2018. november 04. - KLASSZikusok

Grace Kelly (születési nevén Gracia Patricia Kelly) Oscar-díjas amerikai színésznő talán egyik legboldogabb és egyben legszomorúbb pillanata az volt, amikor 1956-ban összeházasodott III. Rainier monacói herceggel. Amerika ünnepelt színésznője a boldogító igennel soha többé nem léphetett kamerák és közönség elé. Búcsút mondva Hollywoodtól hajóra szállt, hogy Európában megkezdje teljesen új életét. 

grace_kelly.jpgForrás: www.youmanist.it

Grace Kelly 1929. november 12-én született Philadelphiában. Szigorú katolikus szülők gyermekeként kemény neveltetést kapott már kisgyermekkorától kezdve. A családja ismert volt Amerikában, ugyanis édesapja evezősként három olimpiai aranyérmet is szerzett és aktívan kivette a részét a politikából is. Kelly édesanyja a Pennsylvaniai Egyetem testnevelési karának volt a dékánja. Testvéreivel ellentétében Kelly sosem rajongott a sportért, sokkal inkább érdekelte a színház és a színészet. Már kisiskolásként is iskolai darabokban szerepelt. A gimnázium elvégzése után New Yorkba ment színiiskolába miközben modellkedésből kereste meg mindennapi kenyerét. A tehetséges lányra Hollywood hamar felfigyelt és megkapta első szerepeit. Habár Kelly karrierje rendkívül rövid volt (mindössze csak tizenegy filmben szerepelt) az amerikai filmipar egyik legjelentősebb színésznője volt. 

Huszonkét évesen szerepelt első filmjében, a Tizenegy órában majd a Délidő c. filmben Gary Coopernek az oldalán. Annak ellenére, hogy kezdetekben nagyon sok jelenetét kivágták, a közönség hamar megkedvelte a gyönyörű és tehetséges lányt. Grace Kelly neve napról napra egyre ismertebbé vált Hollywoodban. Vitathatatlanul szupersztár lett. Karrierjének fénypontja talán, amikor felfigyelt rá Hollywood és Anglia egyik legismertebb rendezője Alfred Hitchcock és főszerepet adott neki a Gyilkosság telefonhívásra c. filmben. Kelly még két Hitchcock filmben szerepelt: Hátsó ablak és Fogjunk tolvajt!. Elmondása szerint Hitchcocktól tanult a legtöbbet és egész életében szoros barátság fűzte a rendezőhöz. Korának egyik leghíresebb színésznőjeként a Vidéki lányban két szerelmével játszott együtt: William Holdennel és Bing Crosbyval. Ez az alakítása gyökeresen eltért a többitől: egy megkeseredett, hanyag feleséget játszott, aki alkoholista férjét próbálja a helyes útra téríteni. Ezzel az alakítással 1955 februárjában átvehette a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat.

grace-kelly-394485_1920.jpg

Grace Kelly gyorsan felfelé ívelő karrierje azonban hamar megakadt. 1955. április 5-én a Monacói Palotában találkozott a III. Rainier monacói herceggel. Kelly idegesen és frusztráltan tette meg az utat a palotáig, ahová a herceg két órás késéssel érkezett. Miután a színésznőt körbevezették a palotában, hogy várakozás közben ne unatkozzon a túra végén távozni készült, amikor váratlanul megérkezett a herceg. A fiatal nőt annyira lenyűgözte a herceg, hogy még egyszer körbementek a palota minden egyes szegletén miközben III. Rainier uralkodásáról és elődeiről mesélt. A találkozás után sokáig leveleztek egymással. Grace eleinte közömbösen állt a herceghez majd a sokadik megváltott levél után beleszeretett. 1955 decemberében a herceg megkérte a színésznő kezét. A polgári esküvőre 1956. április 18-án, az egyházira pedig 19-én került sor. Az „évszázad esküvőjének“ fémjelzett házasságkötést Európa-szerte közvetítették. Grace Kelly híres-neves esküvői ruháját az Oscar-díjas jelmeztervező, Helen Rose álmodta meg, az elkészítésén pedig kb. 35 varrónő dolgozott hat héten át. A színésznő élete valódi tündérmesévé vált, valósággal ragyogott a boldogságtól. Lehengerlő szépsége és katolikus neveltetése ideális hercegnővé tette. Mindeközben amerikai nézők ezreinek a szomorúsággal is meg kellett küzdeniük, ugyanis soha többé nem láthatják majd Grace Kellyt filmvásznon. A színésznő karrierje véget ért. 

kelly_wedding.jpgForrás: www.pinterest.com

Kellynek eleinte nehezen ment a beilleszkedés. Hiányoztak a barátai, kollégái, nem tudott franciául illetve nehezére esett megtanulni a királyi protokoll által előírt viselkedési szabályokat. Mindezek ellenére kemény munkával és odaadással Grace Kelly hamar méltó társa lett a monacói hercegnek. Szívből nevelte három gyermekét és látta el hercegnői feladatait. Az 1956-os forradalom után sokat tett a magyar menekültekért, ezért az osztrák kormánytól magas kitüntetést kapott. Aktív, de visszafogott résztvevője volt minden háborús erőfeszítésekkel kapcsolatos csoportoknak és hozzájárult a monacói vöröskereszt elismeréséhez. Karrierjét teljesen feladta, csak 1964-ben ingott meg, amikor Hitchcock felajánlotta neki a Marnie filmszerepét. Végül a közhangulat nyomására mégis nemet mondott, mert alattvalói nem szerették volna, ha hercegnőjük tolvajt játszik és Sean Conneryvel flörtöl, még ha csak a filmvásznon is. Huszonhat éven át, egészen 1982-ig volt Monacó hercegnője. 

1982. szeptember 13-án lányával egy családi kirándulásról jöttek éppen haza. Annak ellenére, hogy Kelly nem volt jó sofőr ő vezette az autót egy veszélyes és kanyargós úton. Az egyik kanyart sikertelenül tudta bevenni és balesetet szenvedett. Lánya kisebb sérülésekkel megúszta, azonban Grace Kelly 1982. szeptember 14-én belehalt sérüléseibe. A Monacóban található Szent Miklós Katedrálisban helyezték örök nyugalomra. Hollywood ünnepelt színésznője és Monaco legszebb hercegnője mindössze ötvenhárom éves volt. 

grace-kelly-90774_1920.jpg

 

Forrás: www.gradsubotica.co.rs

szerző: Kolba Gergely

A bejegyzés trackback címe:

https://klasszikusfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr4414352147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása